Πώς θα καθαρίσετε το τζάμι του τζακιού

Η γυάλινη πόρτα των ενεργειακών τζακιών και άλλων θερμαντικών σωμάτων παρέχει προστασία από τις αιωρούμενες σπίθες και στάχτες και ταυτόχρονα προσφέρει ανεμπόδιστη θέα της φλόγας. Δυστυχώς όμως γρήγορα στο τζάμι κατακάθεται στάχτη και ταυτόχρονα μαυρίζει από την φλόγα, ιδιαίτερα όταν τα ξύλα είναι νωπά και παράγουν πολύ καπνό. Πολλές φορές το καθάρισμα του τζαμιού είναι επίπονη διαδικασία και δεν στέφεται πάντοτε με επιτυχία καθώς τις περισσότερες φορές το τζάμι δεν καθαρίζει πλήρως!
Παρακάτω θα σας δώσουμε χρήσιμες συμβουλές ώστε να επιτύχετε ένα άψογο αποτέλεσμα και να απολαύσετε την θέα της φλόγας του τζακιού σας ανεμπόδιστα.

Θα χρειαστείτε:

Μια λεπίδα από ξυραφάκι

Υγρό καθαριστικό πιάτων

Λευκό ξύδι

Εφημερίδα

Κρύα στάχτη (προσοχή να μην έχει άλλα κατάλοιπα όπως πλαστικά κ.α.)

Καθαρά πανιά

Για να καθαρίσετε την πιο μαλακή καπνιά και για να μαλακώσετε την σκληρή έχουμε την πρώτη φάση του καθαρισμού. Κάντε μία μικρή μπάλα από τα φύλλα εφημερίδας και βουτήξτε την σε ένα δοχείο με ζεστό νερό (όχι καυτό) και στην συνέχεια ρολάρετε την μπάλα αυτή μέσα στην κρύα στάχτη. Εφαρμόστε αυτή την μπάλα στο τζάμι με αλλεπάλληλες κυκλικές κινήσεις σε όλη την επιφάνεια. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί εωσότου το τζάμι καθαρίσει αρκετά. Προσοχή, το τζάμι να είναι κρύο πριν ξεκινήσετε την διαδικασία!!!

Στη δεύτερη φάση και για τα σημεία όπου ο λεκές έχει ¨χτιστεί” , έχει ψηθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν φεύγει με την προαναφερόμενη διαδικασία χρησιμοποιήστε λεπίδα από ξυραφάκι ή ειδικές ξύστρες που διατίθενται στο εμπόριο για καθαρισμό των τζαμιών. Χρησιμοποιήστε μία καινούργια λεπίδα και εφαρμοστέ την παράλληλα στην επιφάνεια του τζαμιού και ξύστε τον λεκέ (προσοχή, όχι κάθετα στο τζάμι θα το χαράξετε) .

[rigid_woo_featured_carousel per_page=”12″ columns=”5″]

Για την τρίτη και τελική φάση του καθαρισμού , σε ένα δοχείο αναμίξετε 1 κ.σ. υγρό καθαριστικό πιάτων με 1 κ.σ. λευκό ξύδι. Φτιάξτε πάλι μία μπάλα από παλιές εφημερίδες και εμποτίστε την με το υγρό και στη συνέχεια εφαρμόστε την στο τζάμι με κυκλικές κινήσεις. Το σαπούνι διασπά την αιθάλη και την καπνιά , ενώ το ξύδι γυαλίζει το τζάμι! Μόλις έχετε ολοκληρώσει τον καθαρισμό του τζαμιού και μπορείτε να απολαύστε πάλι το τζάκι σας.

Μην ξεχνάτε ότι τα κεραμικά τζάμια έχουν έναν ελαφρύ κίτρινο χρωματισμό, μην περιμένετε να αποκτήσουν ποτέ την διαύγεια ενός απλού τζαμιού! Το ίδιο μείγμα ή ένα προϊόν του εμπορίου καθαριστικό εστιών ηλεκτρικής κουζίνας, χρησιμοποιήστε για να καθαρίσετε την μεταλλική κάσα την πόρτας του τζακιού, εμποτίστε ένα καθαρό πανί με το μείγμα ή το προϊόν και με κυκλικές πάλι κινήσεις εφαρμόστε στην πόρτα.

Συμβουλή : Για να μετριάσετε το φαινόμενο και την συχνότητα του λερωμένου τζαμιού να προτιμάτε ξύλα που έχουν κοπεί τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα ώστε να μην έχουν υγρασία η οποία παράγει καπνό κατά την καύση του ξύλου καθώς επίσης να τοποθετείτε τα ξύλα όσο πιο μέσα στη εστία του τζακιού και όσο πιο μακριά από το τζάμι γίνετε.

Καλή επιτυχία!!!