davris-fireplace

Τζάκι Αερίου ή Τζάκι Ενεργειακό Ξύλου

Η επιλογή τζάκι αερίου ή τζάκι ενεργειακό ξύλου δεν είναι εύκολη υπόθεση και πρέπει να λάβουμε υπόψη αρκετούς παράγοντες.

Ευκολία κατά τη χρήση

Το άναμμα της φωτιάς στα τζάκια ξύλου είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Πρέπει να μεταφέρουμε τα ξύλα στο χώρο του τζακιού, να βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνά για να μπορέσουν να ανάψουν , να τα τοποθετήσουμε κατάλληλα και να τα ανάψουμε και σε όλη τη διάρκεια που θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε να το ανεφοδιάζουμε με ξύλα. Στο τζάκι αερίου από την άλλη, το άναμμα είναι μια ιδιαίτερα εύκολη και γρήγορη διαδικασία, δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλεκοντρόλ το οποίο παρέχεται με τα περισσότερα τζάκια τέτοιου τύπου.

Νικητής: Τζάκι Αερίου

Εμπειρία

Ναι, οι εστίες αερίου παράγουν  θερμότητα, αλλά δεν υπάρχει η μυρωδιά του ξύλου, ο ήχος του ξύλου όταν καίγεται και η αισθητική της κόκκινης φλόγας στο σύνολο της .  Οι εστίες αερίου επίσης συχνά διαθέτουν τις μη ελκυστικές μπλε φλόγες. Για μια γνήσια πατροπαράδοτη  εμπειρία τζακίου, τίποτα δεν συγκρίνεται με  το πραγματικό ξύλο.

Νικητής: Ενεργειακό τζάκι ξύλου

Καθαρισμός & Συντήρηση

Η αιθάλη, η τέφρα, και τα καμένα κούτσουρα που παραμένουν αφότου σβήσει το τζάκι ξύλου πρέπει να απομακρυνθούν και να καθαριστούν, μια διαδικασία καθόλου διασκεδαστική για όποιον την επωμίζεται.  Επίσης πρέπει μία φορά το χρόνο κάποιος επαγγελματίας να καθαρίσει την καπνοδόχο ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα της καύσης και το κρεοζότο το οποίο δημιουργείται σε αυτήν (βλ. σχετικό άρθρο στο Blog μας με τίτλο “Καθαρισμός Τζακιού”) .
Τα τζάκια αερίου δεν απαιτούν καμία διαδικασία καθαρισμού καθώς δεν παράγουν αιθάλη, τέφρα, ή κρεόζοτο.  Το μόνο που απαιτείται είναι μία φορά το χρόνο ένας γενικός έλεγχος από ειδικό επαγγελματία ώστε να βεβαιώσει την καλή και ασφαλή λειτουργία του.

Νικητής: Τζάκι Αερίου

Κόστος Χρήσης

Το κόστος για να ενεργοποιηθεί και να συντηρηθεί  μια ξύλινη εστία εξαρτάται από όπου προμηθεύεται κάποιος το ξύλο. Εάν ζεί σε μια δασική περιοχή με πρόσβαση στο ελεύθερο καυσόξυλο, μπορεί να θερμάνει το σπίτι  χωρίς κόστος. Εντούτοις, εάν ζει σε μια μεγάλη πόλη, θα πρέπει πιθανώς να αγοράσει το ξύλο από έναν προμηθευτή ή ένα κατάστημα και εκεί οι τιμές και οι ποιότητες ποικίλουν . Το φυσικό αέριο είναι σχετικά ένα από φτηνά καύσιμα ιδιαίτερα την περίπτωση που γραμμές αερίου συνδέονται με σπίτι , οπότε η χρήση του τζακιού είναι πολύ οικονομική . στην περίπτωση χρήσης μπουκάλας προπανίου το καύσιμο είναι πιο ακριβό , οπότε το κόστος ανεβαίνει.

Νικητής: Αλλάζει ανά περίπτωση

Δυνατότητες θέρμανσης

Τα τζάκια αερίου προορίζονται κατά κύριο λόγο να θερμάνουν ενιαίους χώρους μέχρι κάποια συγκεκριμένα τετραγωνικά. Σε αντίθεση τα ενεργειακά τζάκια ξύλου και ιδιαίτερα αυτά που συνδέονται και με τα καλοριφέρ του σπιτιού μπορούν να ζεστάνουν χώρους πολύ μεγαλύτερους οι οποίοι δεν είναι ενιαίοι και οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα και σε διαφορετικά επίπεδα όπως οι μεζονέτες.

Νικητής: Ενεργειακά Τζάκια Ξύλου
[rigid_woo_featured_carousel per_page=”12″ columns=”5″]

Ασφάλεια

Πρέπει να μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε κατάλληλα την ξύλινη εστία σας προτού να προσπαθήσετε να ανάψετε μια φωτιά και να υπάρχει διαθέσιμος πάντα ένας πυροσβεστήρας κοντά.  Η καπνοδόχος πρέπει να είναι πάντα ανοιχτεί για την σωστή απαγωγή των καυσαερίων και του καπνού. Πρέπει επίσης να τοποθετείτε μια σίτα μπροστά από την φλόγα ή να έχετε κλειστό το τζάμι του ενεργειακού σας τζακιού για να προστατευθείτε από υπολείμματα καύσης τα οποία μπορούν να πεταχτούν εκτός τζακιού και να προκαλέσουν πυρκαγιά στο χώρο.  Η προσεκτικοί και τακτική απομάκρυνση τέφρας και ο καθαρισμός του κρεόζότου στην καπνοδόχο είναι επίσης απαραίτητα για να μειώσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

ων οι οποίες προφυλάσσουν και οι ετΜια εστία αερίου είναι μια συσκευή καύσης, αυτό σημαίνει ότι παράγει το μονοξείδιο του άνθρακα το θα μπορούσε να εισαχθεί το σπίτι σας εάν κάτι εμποδίζει τη διέξοδο του . Η γραμμή παροχής καυσίμων θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει μια διαρροή και να επιτρέψει στο φυσικό αέριο για να εισαχθεί στο σπίτι σας. Ευτυχώς, αυτά τα προβλήματα είναι σπάνια, υπάρχουν συσκευές ανίχνευσης αερίου και καυσαερίήσιες επιθεωρήσεις επαρκούν ώστε να είστε ασφαλής.

Νικητής: Ισοπαλία